2020. december 10., csütörtök


Nagyon jó dolog mesét olvasni, és hallgatni egyaránt.
Vajon miért?
Erre keresem a választ. A bejegyzés végén elárulom egy titkom is.

Sok dologban szerencsésnek mondhatom magam.
Mégis az életemet egyik meghatározó tényének azt tartom, hogy anyukám rengeteget mesét és számtalan diafilmet is olvasott nekünk elalvás előtt, vagy borongósabb napokon.

Tudjátok, van az a "mesélős hang". Már amikor anyukám a mesekönyvért nyúlt: "és most..." kezdte a mondatot, imádtam, mert tudtam, mi fog következni.
Andersen, Grimm, Szutyejev, Benedek Elek...

Bizonyára ekkor ivódott belém a tinta, azaz az írás, és az olvasás szeretete. Sok verset írtam, most blogot. Elárulom mesét is.
Reményeim szerint el is hozom őket majd idővel.

A mesékről általánosságban:

A mese olvasás, azért jó, mert magad is elfeledkezel, hogy mosogatni kell még, az inget sem vasaltad ki, és vár még temérdek munka.
Ám, mesélés közben ezekről elfeledkezel, hiszen hangsúlyozni kell, oda kell figyelni, mert a későbbiekben, ha tévesztesz olvasás közben, a gyerek csípőből javít. 

A gyermek kap egy világot, szavakból, melyet a képzelőerejével ő épít fel magában egy egésszé. Később, a játék közben is alkalmazza, amit hallott. Egyfajta tapasztalat szerzés.
Számos tanulmány szól a meseolvasás mellett.
Aki meseolvasáson nőtt fel sokkal jobb tanulóvá válik. Persze, hiszen egy mesét minél többször olvasol, annál jobban fog rá emlékezni gyermeked, érdekes, hogy hónapokkal korábban hallott mesére is élénken emlékszik. Ismert mese esetén, már mondja magában, hogy mi fog történni. Látja maga előtt. Megjegyzi, és dinamikusabbá válik a memorizálás, és a szókincs fejlődése egyaránt. (szállítmány, teher, rakomány, rakat) Észrevétlen épülnek a napi használt szavak közé az új kifejezések. Ízlelgeti szinte a szavak hatását a kis gyermek.

A mesélés közben az összebújás, összenézések, szemkontaktus, nagyon mély benyomásokat hagy a gyermek emlékezetében.
Én a mai napig emlékszem anyukám hangjára, milyen volt boszorkánynak, tündérnek, királyfinak, vagy medvének.


Pozitív élményeket hoz a gyermek életébe. A siker élményét. Ezt nem csak én gondolom így.. 

„A mese tanulsága erőt ad a gyereknek ahhoz, hogy a világ pozitív tendenciáival azonosuljon, nem beszélve arról, hogy a gyerek azt tudja meg, hogy a végén ő fog győzni, a legkisebb királyfi, akire senki sem gondolt.” (Dr. Vekerdy Tamás)

A mesékről nálunk:

Születése óta mesélek a kisfiamnak. Megvallom, még akkor is meséltem, amikor a pocakomban izgett mozgott. Igényli a mesét. Néha csodálja az arcom, miként adok ki farkas hangot, aztán kismalacot. (hrrr, és ui-ui vannak ám rendesen.)
Minden este ez a menetrend, már előfordult, hogy ő mesélt nekem, a kisautós mesekönyvéből. Élveztem a vontatókat, meg a teherautókat, amint "egymással beszélgettek".. de tényleg.. 

Nálunk számtalanszor megesik, hogy éppen főzök, teregetek, vagy kertészkedünk, PukiKapitány pedig mesét kér. Ilyen esetekben fejből mondok neki mesét, a "kertész legényről" (ha épp kertészkedünk beleszövöm amit csinálunk), az "ügyes kis kuktáról" (ha éppen együtt főzünk, nagyon hasznos tud lenni). Megfigyeltem, ezeket a meséket nagyon szereti, sokszor ő maga is belesegít a mesélésbe (három és fél éves). Ilyenkor jön a "robot", aki megtanult zöldséget aprítani.

„Számomra a legkedvesebb mese az volt, amit az apám talált ki: a Hüvelyk Matyi. Nem a klasszikus mese volt az, hanem az általa kitalált, tovább szőtt történetek. Azóta is úgy látom, hogy a gyerekek a legjobban a „fej” mesét szeretik, vagyis amit a szülő maga talál ki." (Dr. Vekerdy Tamás)


Remélem, te is meséltél ma a kisgyermekednek.

Szutyejev: Vidám mesék, egyszerűen nem hagyja, hogy letegyem.

Van egy titkom is: ha reggel kissé kezdi betölteni a hisztit, a mesekönyv már a titkos fegyverek arzenálját erősíti. 



Köszönöm, hogy elolvastad ezt a bejegyzést.

Puszi: PinkAnyu


Ha tetszett ez a bejegyzés oszd meg másokkal is.

Stresszes vagy? Kapcsolódj ki! Kvízeket, fejtörőket itt találsz: TESZTEK, KVÍZEK

Blogom friss, naprakész Facebook oldala: PINKANYU

A Facebook legpozitívabb csoportja: POZITÍVAN ÉLŐK


 


Képek forrása: pixabay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Amikor a halálból jöttem vissza - Pink lelkem tükre

  Sokszor azon kapom magam, hogy mosolygok. Csak úgy, látszólag különösebb ok nélkül.