2017. február 1., szerda

Amikor az anyós a nagymama...


Az anyós téma azt hiszem mindenkinél előhív némi emléket.. vagy jelent...
Van aki egy mondattal elrendezi: a legjobb anyós a porhanyós. és még nem beszéltünk arról, amikor az anyós a nagymama..

Az anyósokból többnyire nagymamák lesznek. Ez nem minden háborús helyzetnél hoz békekötést, vagy némi fegyverszünetet.
Sok anyukával és apukával tartom a kapcsolatot interneten főként a Facebook-on keresztül, tőlük idézek, az ő engedélyükkel: 

"Kezdek megőrülni tőle, mindent mindig jobban tud. Ő a legjobb anya, a legjobb szakács.. ennek tetejében még együtt is lakunk. Legutóbb a kisfiamat akarta kitépni a karomból, nem zavarta, hogy épp szoptatom. Rárivalltam, és még én vagyok a szemét. Komolyan megőrülök, és a férjem is sajnos sokszor neki ad igazat, a "békesség megmaradjon" alapon, milyen békesség ez??? - Ivett"

Ilyenkor azért megnyugszom egyrészről, hogy ennél nekem a helyzetem sokkal jobb. Aztán az összehasonlítás után hamar ideges leszek. Az anyaság szent. Egy szoptatós anyukának a karjából kikapni a picit.. főként amikor épp szoptat..
Ivettnek javasoltam, hogy alapból zavarja ki, ha szoptatja a picit, hiszen az csak rájuk tartozik. Persze, a világ legszebb dolga, és legalapvetőbb életelem, hogy egy anya szoptatja a gyermekét (mindenki eszik - mondván), de bizony ez nem csak erről szól. Ez egy szoros intim kapcsolat gyermek és anya között. nem mellesleg pedig van szemérem érzem is, a sok nyilvános szoptatós anyuka ellenére is (ne essék félreértés nem ítélem el azokat akik nyilvánosan szoptatnak, az ő dolguk)
Tanácsomat Ivett megfogadta, a "drága" anyós visszafogja magát. 

"Az anyósom irányítja a feleségem. Mindig anyunak van igaza. Főleg ellenem.. Én rossz férj vagyok, meg rossz apa, de a fő bűnöm, hogy élek a világon vagyok és Petra férje vagyok. Gondolj bele, más téma sincs, mint az anyu így, anyu úgy, anyu ezt meg azt mondta. A kedvencem "Anyu szerint, te.." kezdetű megjegyzések. hat éve vagyunk házasok. Túlórát vállaltam, hogy mindent megadhassak a feleségemnek és a kislányomnak. Legutóbb "Anyu szerint, te megcsalsz engem!" Itt felb@sztam az agyam, felhívtam és elküldtem a francba. Petra azt akarja, kérjek bocsánatot "anyutól". Előbb lövöm le a vén *** - Pisti" 

Meg kell valljam, Pistit nagyon sajnálom. Amikor egy anyós a menye ellen játszik, az valahogyan védhetőbb, hiszen a nők sokkal rafináltabbak az ilyesmikben, pl "Hogyan fordítsuk anyós ellen, amit mondott" vagy a "Magának ássa a gödröt".. a nők valahogy jobban kezelik az efféle helyzeteket, jobban értenek a kártya keveréséhez. A nők egymásnak baromi jó tippeket adnak - és ezek többnyire beválnak. Egy férfi viszont nem olyan sokrétűen tudja alkalmazni az érzelmi viharokat, és valljuk be a sz@rkavarást. 

"Mindennel elhalmozza a kisfiam, a férjemnek igyekszik a kedvében járni, de már az sem érdekli, ha éppen rajta gázol át a céljai elérése érdekében. Olyan vak, hogy észre sem veszi a céljai röhejesek, és sosem éri el őket. Csúnya vereségeket szenved. Nem hangolom ellene sem a gyerekem, sem a férjem, ám férjem látja már, milyen a drága mama, és a gyerek nem mindig kíváncsi rá. Nem az a fajta vagyok, aki véka alá rejtené az érzéseit, nem vagyok hajlandó erre. Lazán megkérdem: Normális vagy? -  egyszerűen síkagyú ez a nő, bár ahhoz van esze, miként kell nyavalyogni, hisztizni, vagy beállítani magát mártírnak.. ezek a cselek már nem jönnek be neki, a férjem is tisztán lát. Abban pedig reménykedek, hogy a kényeztetések ellenére, a fiam sem bolond.. én már csak "Látványpékségnek" hívom.. " - Ilona

Ilonának egyet mondhatok: így tovább. Az életed a tiéd, te döntöd el kit engedsz be, hogy szerepet kapjon az Életed c. műben. Vigyázz a családodra.

"Éppen válófélben vagyunk a férjemmel, anyósom miatt. Mindenbe beleszólt, a gyerek nevelésbe - gondolom azért ilyen elcseszett a fia, mert olyan jó anyuka volt.. Beleszól abba mit főztem, mit mondok, teszek, miként élek.. Nem tetszett neki a frizurám sem, és férjem követelte, hogy hordjam befonva a hajam, mert anyósnak úgy tetszik.. Eleve nem tetszettem neki, de nem gondoltam volna, hogy ekkora rossz árnyékot vet majd az életemre. Amikor a rossz anyós nagymama lesz, annál rosszabb nincs a földön. A kislányunk négy éves nem akarta megenni a babfőzeléket ezért lekevert neki az anyós egyet az asztalnál. Lehet rosszul tettem, de visszakézből akkorát adtam anyósomnak, hogy az asztal adta a másikat, a férjemtől én kaptam egyet. Ez volt a vég. Kényszerített a férjem kérjek bocsánatot, megtettem: Bocsánat, hogy sz@rba ütöttem!

Nem ütheti meg senki a gyerekem! Főleg nem egy olyan nő, aki gyűlöl engem, és a lányunkat sem szereti, mert én vagyok az anyja. Még aznap este elköltöztem a lányunkkal. A kislányom látni sem akarja a nagymamát, ő pedig a bíróságon követeli a láthatást. Most keresem a megoldást, hogy a lányom több traumának ne legyen kitéve. Ugyanis mióta szétmentünk az apjával, azóta újra mosolyog. Kirándulunk. Boldogok vagyunk." - Katalin

Katalinnal már megtaláltuk a jogi megoldásokat. Régről ismerem őt, a házassága egy katasztrófa lett, amint teherbe esett, pedig sokat küzdöttek férjével, hogy gyermekük születhessen. Komolyan nem értem az ilyen férfiakat.. 

És egy üdítő kivétel a végére:

"Olyan, mintha mindig is ismertem volna. Amikor összeházasodtunk Palival, megkért szólítsam anyukának. Ez nem ment, nagyon jó volt a viszonyunk, így elmondtam neki, az én anyukám egy balesetben meghalt mikor kisgyerek voltam, hatodik szülinapom előtt egy héttel, mostoha anyám rendes asszony, kistestvért is ajándékozott nekem, de őt sem tudtam soha anyának hívni.. meglepődtem, hogy bocsánatot kért, nem akart sebeket feltépni, de tudnom kell, mindig számíthatok rá, mert ő elvesztette a lányát magzatként. (24 hetes terhes volt), és úgy érzi, bennem egy kicsit visszakapta őt. Amikor megszülettek az ikrek ideköltözött hozzánk, azóta is velünk lakik, és mindenben a támaszom volt. Sok mindenre tanított meg, személyében egy kiváló embert ismerhettem meg. A lakását kiadta albérlőknek, és az összeggel az unokáit támogatja, erről nem tudtuk lebeszélni. Palival kaptam egy ajándékot pluszba." - Lizi (Erzsébet)

Neked milyen a viszonyod az anyósoddal? Nagyon érdekelne a tapasztalatod. 

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a bejegyzést.

Puszi: PinkAnyu


Ha tetszett ez a bejegyzés oszd meg másokkal is.

Stresszes vagy? Kapcsolódj ki! Kvízeket, fejtörőket itt találsz: TESZTEK, KVÍZEK

Blogom friss, naprakész Facebook oldala: PINKANYU

A Facebook legpozitívabb csoportja: POZITÍVAN ÉLŐK



 Képek: Pixabay

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Amikor a halálból jöttem vissza - Pink lelkem tükre

  Sokszor azon kapom magam, hogy mosolygok. Csak úgy, látszólag különösebb ok nélkül.