2017. október 24., kedd

Csak haknizik... rúgjunk még egyet a meddő nőkbe!

A jó magyar mentalitáson akadtam ki. Nem, nem foglalkozom azzal, hogy celebek, vagy ahogy én használom, híres emberekkel foglalkozzak írás szinten. Nem tettem eddig sem, és eztán sem fogok írni hírességekről, de..


Igen, egy hatalmas de. Vannak nők, akik meddők. Ami azt jelenti nehezen, vagy nem tudnak teherbe esni. Pedig ők nagyon vágynak az anyaságra, és nem nem tehetnek róla, nincs semmi bűnük.
Amin kiakadtam: idézem "ezzel haknizik!" - nem erről van szó... sok betegség van ami sajnos nehezíti a nők teherbeesését, vagy teljesen gátolja.

Ilyen például az inzulinrezisztencia*  és az endometriózis*. 
Ezekre fel kell hívni a figyelmet, és ki más tehetné meg jobban, mint egy híres nő?
 
Legutóbb Kapocs Zsóka állt ki, a nyilvánosság elé (lásd nyitóképen a boldog mosolygós nőt, akinek sikerült a csoda, teherbe esett) és beszélt betegségéről, az endometriózisról.

Szabó Zsófi, fiatal nő, mégis súlyos betegséggel küzd,  inzulinrezisztenciával. Nyíltan beszélt erről, és vállalja az arcát, hogy milliónyi nő életét megkeserítő betegségről beszéljen, mert talán őt meghallják, talán jobban figyelnek, talán jobban megértik ezt a betegséget.


Vannak nők akiket érint, igen, nem keveseket, minden tizedik nő endometriózisban szenved. Vagy kiderül vagy nem. És sokakat érint az inzulinrezisztencia is. És ez nem kor, abortusz függő. Félre a tévhitekkel!

Sok nő csendben szenved, megy tönkre a párkapcsolata, okolja, hibáztatja magát. És akkor jön Pataki Zita. Kapocs Zsóka, Szabó Zsófi és még sorolhatnám, akik kiállnak elmondják a saját történetüket. Ezzel olyan példát hozva hogy ne add fel.

Kapocs Zsóka Facebook kiírása:

"Kedves Barátaim! 
Szeretnék segítséget nyújtani olyan nőknek, akik már éppen feladnák a reményt, hogy valaha saját babájuk lehet! Én is már az örökbefogadáson gondolkodtam, amikor megtörtént a CSODA. Nekem 6 év, négy sikertelen lombik program után végül Dr. Vereczkey Attilánál a Versys Clinics-ben elsőre sikerült! Szóval ne adjatok fel, amíg egy hajszálnyi esély is van rá! Sikerülni fog! Szívből szorítok mindenkinek, aki hasonló cipőben jár!"

Pataki Zita is nyíltan színt vallott meddőségéről, s arról, hogy ők már feladták. Nyolc, év sikertelenség után.. és kapott ő is "haknizik" - kommenteket.

Sok év küzdelem áll e nők mögött.
Mégis átgázolva rajtuk, a fájdalmukon, a harcukon, véleményeznek olyanok, akik a bulvárlapok hasábjain szocializálódtak, csak a rivaldafényt operabált és jólétet látják, az embert nem.. 
mert ugye senkinek sincsen joga szót emelni, előállni? Nem akaszthatja az ablakba a bánatát, a szenvedését. Ha megteszi? "Magán ügy!" - üvölt rá a bősz nép. "Kit érdekel?" - ha bugyit, mellett, popsit villantana, na az már valami! 

"Különben is, mit haknizik ezzel?" - mit képzel, hogy kiáll és elmondja a történetét? Hogy meri a saját lelkét, tán mások rögös útjának terheit könnyíteni.
"A nem csak te szenvedsz!" - már segítségnyújtás.

Elfogadás? Tolerancia? Ugyan már! Dobáljuk meg őket sározott bogánccsal! Rúgjunk még egyet! .. minek "haknizik"...mennyire megalázó ez a "haknizás" kifejezés, emberekről mondasz véleményt, életekről, akár meg nem született gyermekekről.. 

Szóval kedves negatív kommentelő!
Azt szeretnem, ha magadba néznél, és érző emberként olvasnád el, más gondját, akik segítő szándékkal állnak ki. És kérlek, ne ősmagyar jó szokással fröcsögj, alázz, szidalmazz!

Könyörgöm, vedd már le a szemellenződ, és lásd meg az embert, ne a hírességet. 

Én a magam részéről köszönöm nektek híres nők, hogy elmondjátok a meddőségről a tapasztalataitokat. 
 
*Inzulinrezisztencia: Gyakran ez áll a meddőség, és a menstruációs panaszok mögött
IR esetén a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülnek a nőiekkel szemben, valamint az LH/FSH arány is felborul, melynek következtében domináns tüsző hiányában nem történik meg normál peteérés és tüszőrepedés. Ezért kisebb-nagyobb folyadékkal teli ciszták keletkeznek a petefészekben és kialakul a PCOS. Mivel a hormonzavar miatt a ciklus során problémák adódnak, ezért a menstruációzavar és meddőség is jelezheti az inzulinrezisztencia fennállását. Forrás: egeszsegkalauz.hu

*Endometriózis: A méh nyálkahártyája a méhen kívül máshol is megtalálható a szervezetben. Számos kellemetlen panasz mellett a meddőség egyik gyakori oka is lehet. Forrás: webbeteg.hu


Köszönöm, hogy elolvastad ezt a bejegyzést.


Puszi: PinkAnyu


Ha tetszett ez a bejegyzés oszd meg másokkal is.

Stresszes vagy? Kapcsolódj ki! Kvízeket, fejtörőket itt találsz: TESZTEK, KVÍZEK

Blogom friss, naprakész Facebook oldala: PINKANYU

A Facebook legpozitívabb csoportja: POZITÍVAN ÉLŐK



Képek: Innen, Innen és Innen


 

2 megjegyzés:

  1. László-Barva Alexandrakedd, 24 október, 2017

    Ez az írás minden szempontból tökéletes! :) Nagyon jól esett olvasni. Köszönöm! <3

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, és örülök, hogy itt jártál.
    legyen Szép estéd!

    VálaszTörlés

Amikor a halálból jöttem vissza - Pink lelkem tükre

  Sokszor azon kapom magam, hogy mosolygok. Csak úgy, látszólag különösebb ok nélkül.