2020. december 4., péntek

Olvasd el, hogy szerintem miért nincsen "rosszgyerek"



Felháborít a tudat, hogy egyesek minősítik, megkülönböztetik a gyerekeket. Bélyegként kapják "rosszgyerek" és "jógyerek"

Tisztázzuk végre! Nincs olyan, hogy "rosszgyerek"!


Így, ilyen nagy betűkkel és felkiáltójellel a végén.
Egy értelmes társadalomban ennyi elég is volna, és a társadalom érett felnőtt egyedei bólogatva, helyeselve mennének a dolgukra.
Hááát, mennyire nem így van ez! Sajnos.. 
A gondolatot egy cikk váltotta ki belőlem, egyik kedvenc bloggerem, írta.

Nos nincs olyan, hogy "rosszgyerek", csak GYEREK van. Minden gyermek egyenlő jogokkal (ezek majd kötelességekkel bővülnek, de erről majd máskor) jön a világra.

Úgy, ahogy mi sem szeretjük aha "kövér", "csúnya", "buta" és sorolhatnám jelzőkkel illetnek minket úgy a gyerekek sem, de ezen a természetes ellenkezésen túl tekintve is vannak okok. Mégpedig a nyomós érvek:

Ne azt plántáld a felnövekvő (akárhány éves) nemzedékbe, hogy rossz. Tudod ez majdnem úgy működik, ahogyan a jó és rossz dolgokat bevonzzuk az életünkbe. Mondhatni, majdnem úgy működik.
Ugyanis a kicsi gyermek (vagy tini, tök mindegy), ha azt a visszajelzést kapja sűrűn, hogy ő bizony rossz, akkor, el is fogja fogadni azt. S mi következik ebből?
- nem akar érvényesülni, hiszen ő, úgyis rossz
- egy idő után talán nem akar megfelelni, hiszen ő úgyis rossz
- és előbb utóbb rá is tesz egy lapáttal, ha már rossz...
Ezek a felszínen vannak, ezeket láthatod, érezheted is akár, ha odafigyelsz a gyermekre. Igen ám, de közben ő frusztrálva van, meg akar felelni, mindenáron. Olyan bélyeget nyomsz ezzel a lelkére teherként, amit nem tud majd levetkőzni. Megnyomorítja az egész életét, s felnőttként is kihatással lesz rá a bélyegzés, mert nem kölcsönös (adok és kapok + érzelmek) kapcsolatokat fog kialakítani, hanem olyant, amiben ő többnyire alárendelt, megfelelni vágyó személy lesz. 

Nem csak Városi legenda a gyerekek kiközösítésre való hajlama. Az bizony létezik, és nagyon is (sajnos jól) működik. 

Amit a felnőttek mondanak többnyire elfogadják a gyerekek, ebből adódóan, ha te, mint felnőtt "rosszgyerek"-nek minősítesz egy gyermeket, akkor azt készpénznek veszik a társai. Ennek rengeteg negatív hatása lehet arra a gyermekre nézve.
- társai előtt szégyenkezik a "rosszgyerek"
- a többiek kiközösítik, csúfolják. Sok öngyilkossággal végződő terrorizálás van az iskolások között. nem kell messzire menni, kicsiny hazánkban is történt már nem egy ilyen szomorú eset.
Nem volna jobb, ha a gyermekeket már kiskorukban az egyenlőségre nevelnénk? Hiszen, így is, sok gyerek közé szakadékot von az anyagi különbség. Nem volna jobb, ha arra tanítanánk a felnövekvő generációt, hogy fogják meg egymás kezét, és legyenek egymás támaszai.
Miért kell megbélyegezni őket egymás között?




Az, hogy "jógyerek"-nek minősítesz egy közösségben egy gyermeket, míg mondjuk a többieket "rosszgyerek"-nek, az sem nyerő ötlet, mert könnyen lehet a "jógyerek"-ből is célpont. Érheti kiközösítés, a pozitív jelző ellenére, negatív megkülönböztetés. Őt magát is frusztrálhatja a jelző, még ha pozitív is.
Most ne gondold azt, ha van sapka az a baj, ha nincs akkor meg az...  Neem, erről szó sincs. Az a baj, ha bármely módon megkülönböztetsz.


Gyerekek vannak, akiknek vannak jobb és rosszabb napjaik, úgy mint neked, nekem, vagy bárkinek e Földön.

Ha koszos? nem rossz, nem akar ő rosszat, csak játszott. Örülj, mert felszabadult gyermeked van!
Ha nem akar enni? te mindenevő vagy? Biztos? Szerintem nem. (a válogatás, már nem ez a kategória) 
Ha sír? Nem azért teszi hogy téged zaklasson. Kicsi babaként nem tudja másként kifejezni. Sokszor az ötévesem is elsírja magát, mert nem megy, nem tudja elmondani. Akkor meg kell találni a vigaszt. neked is és neki is. 

Mi felnőttek is megértésre vágyunk, miért ne adhatnánk meg gyermekeinknek. Ma nincs jó napja, majd később, vagy holnap. 
Könnyítsd meg a felnövés nehézségéit. Ne várj el maximumot. Te sem nyújtod azt, a nap minden órájában, percében.
Te sem úgy reagálsz le sokszor dolgokat, ahogyan éppen tőled elvárják. Miért kéne egy gyereknek pont mindent úgy csinálni ahogyan elvárják tőle azt?



Mielőtt minősíted a gyermeked, vagy a rád bízott gyermeket (khmm kedves oktatási intézményben tanítók), vedd figyelembe, hogy amit tapasztal gyermekként, amilyen behatások érik, aminek minősítik őt, azt viszi magával a felnőtt életbe is.

Úgy érzem, nincsen olyan, hogy "rosszgyerek".
Csak olyan gyermek,
akihez nem találták meg a megfelelő utat a felnőttek,
és ez nem a gyermek hibája, hanem a felnőtté.


  

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a bejegyzést.

Puszi: PinkAnyu


Ha tetszett ez a bejegyzés oszd meg másokkal is.

Stresszes vagy? Kapcsolódj ki! Kvízeket, fejtörőket itt találsz: TESZTEK, KVÍZEK

Blogom friss, naprakész Facebook oldala: PINKANYU

A Facebook legpozitívabb csoportja: POZITÍVAN ÉLŐK



 Képek: Pixabay

2 megjegyzés:

  1. Moravcsik Andreakedd, 12 december, 2017

    Egyetértek. Véleményem szerint tilos negatív jelzővel megbélyegezni a gyerekeket. Egy életen át hurcolni fogja.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm!
    valóban így van.. cipeli az ember egy életen át.. és a felnőtt nem is tudja, hogy mekkora rombolást visz véghez a gyermek lelkében..
    Sőt talán a gyerek majd felnőttként nem is tudja miért nem mer megtenni valamit, vagy gátja önmagának bizonyos dolgokban. :(

    VálaszTörlés

Amikor a halálból jöttem vissza - Pink lelkem tükre

  Sokszor azon kapom magam, hogy mosolygok. Csak úgy, látszólag különösebb ok nélkül.