2021. február 13., szombat

A támogató nevelés a boldog emberek titka?

 


Valóban ennyi volna a boldogság titka? 

Most rávághatnám: igen! Ám ez cseppet sem ilyen egyszerű. Sokan keresik a boldogság kulcsát, ki nem? 

Kezdjük azzal, honnét ismersz fel egy boldog embert? 
Mondjuk mosolyog, elégedett az arckifejezése, határozottan képes fellépni, a saját érdekeit szem előtt tartani.
Persze, nem elhanyagolható az sem, hogy egy igazán boldog ember, nem feltétlenül vigyorog egész nap, ám mégis képes arra, hogy mosolyt adjon másoknak.

Alapvető dolog, hogy képesek legyünk mosolyogni. Ez a képesség sokszor a gyermekkora vezethető vissza.

A támogató nevelés, nem más, mint az, hogy a gyermeket a szülő segíti, érzelmileg táplálja, és biztos hátteret nyújt számára.

 

Mivel támogathatod a gyermeked?

 

Erősítsd meg abban, ha valamit jól csinál.

Biztasd mosollyal, megnyugtató tekintettel.

 

Ne nézz gyermekedre úgy, hogy csak a hiányosságait látod meg. Mindenkinek vannak hiányosságai, neked is, igaz? Akkor pont neki miért ne lehetnének?
Azért, mert ő született a te gyermekednek, nem kell hogy feltétlenül tökéletes legyen, és mindent tudjon, amit "már tudnia kéne"

 

Emlékezz vissza azokra a dolgokra, történésekre, melyek neked rosszul estek valaha is az életed során, és igyekezz te ezeket vele szemben elkerülni. 

 

Sose ítélkezz felette, nem vagy egyszemélyes bíróság! 

Mindig hallgasd meg őt, mit gondol, mit érez. Ezáltal megértheted mi játszódik le benne, hogyan élte meg a történéséket.


 

Ha valami érdekli, támogasd annak megismerésében. Segítsd, hogy elsajátíthassa akár egy okostelefon használatát, ha éppen ez érdekli.

Figyelmeztesd a veszélyekre, de igyekezz ne félelmet ültetni a lelkébe, mert aki fél, az sosem lesz olyan bátor, hogy meg merje valósítani az álmait/ötleteit.  

 

Éreztesd vele, hogy fontos tagja a családnak. Annak ellenére - vagy pont ezért - kérdi ki a véleményét, meglátásait. Ha egy gyermeket megtisztelsz azzal, hogy komolyan veszed, akkor ő is így fog cselekedni másokkal, sőt önmagával szemben is. 

Már egészen pici korában mindig mindent magyarázz el neki, hogy mikor mi fog történni. Lehet a környezeted ezért bolondnak néz majd, hiszen "úgysem érti még", de hidd el érti, ha nem is a szavak értelmét, akkor azt amit teszel, vagy éppen ő érez. (Pl: Most kimegyek a konyhába, és ebédet készítek neked, itt leszek ám, közel hozzád.)

Mindig hidd el amit mond, akkor is, ha tudod kamuzik. Sose mondd, hogy "hazudsz!", inkább azt, hogy "biztos így történt?" 

Ezzel már egy kommunikácós csatornát nyitsz, ahol bizalmat is adtál egyben, mert tudja, hogy tudod, füllentett, de te esélyt adsz. Biztos lehetsz benne, hogy ez hosszútávon kifizetődőbb, mintha megbélyegeznéd egy "hazudsz!" kifejezéssel.

 

És végül, de nem utolsó sorban, sokszor öleld meg. Amikor ő igényli, amikor te, bárhol bármikor öleld át.

 

Neked mi a véleményed?


Köszönöm, hogy elolvastad ezt a bejegyzést!


Puszi: PinkAnyu

 

Ha tetszett ez a bejegyzés oszd meg másokkal is.

Blogom friss, naprakész Facebook oldala: PINKANYU

A Facebook legpozitívabb csoportja: POZITÍVAN ÉLŐK
 

 

 

Képek forrása: Pixabay.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Amikor a halálból jöttem vissza - Pink lelkem tükre

  Sokszor azon kapom magam, hogy mosolygok. Csak úgy, látszólag különösebb ok nélkül.