2017. október 7., szombat

Dr. Vekerdy Tamás gondolata az írástanításról

Dr. Vekerdy Tamás gondolatával egyetértek, ezért is osztom meg. Nagy tisztelője vagyok a Tanár Úrnak, s mint felelős anya, az írástanítás a "biztos és laza ceruzafogás" megnevezések szöget ütöttek a fejembe... és épp szembejött velem egyik friss posztja a Facebook-on. 

Az elképzeléseimet, megérzéseimet, Dr. Vekerdy Tamás hihetetlen tudása szinte mindig alátámasztja. Érdemes a Tanár Úr gondolatait tovább osztani.  

"A XIX. század végén és a XX. század elején a régi magyar tanítónéni még sokkal többet tudott arról, milyen egy kisgyerek. Amikor meg akarta tanítani a gyereket írni, azt mondta neki, hogy otthon vegyen elő a sparhelt alól újságpapírt, majd fogja akár marokra a legvastagabb piros vagy kék postairónt, és kerekítsen rajta! Óriásiban! És ma? Az alsó tagozatos füzetben a sorközt összehúztuk, sőt, még két sort belehúztunk, mint a gyorsírófüzetbe, és tűhegyes HB-s ceruzát adunk a gyerek kezébe, hogy „ne piszkoljon”. Oda kell a gyereknek berakni a kis kampókat, csak „meg ne nőjön a sor vége felé”. De miért ne nőne meg??? Eleve óriásinak kellene lennie! 

Jó néhány évvel ezelőtt elküldtem mindkét módszert a funkcionális anatómiai intézetbe azzal a kéréssel, hogy aki a kéz beidegződésével foglalkozik, írja meg nekem, hogy melyik módszer a jó a kéz mozgásának fejlődése szempontjából. Az akkor még ott dolgozó kitűnő agykutató Hámori József – aki azóta volt az Akadémia alelnöke is – válaszában ez állt: a régi tanítónéni zseniális volt, csak azt nem értjük, honnan tudta, mert a kéz fejlődését csak az 1960-as években kezdték kutatni. Vagyis akkor ösztönösen és tapasztalatból tudták, amit ma tudhatnánk a tudományból. De azt elfelejtettük, ezt pedig nem tanultuk meg. És a kettő között csináltunk egy olyan írástanítást, amely nem felel meg se a gyerek kezének, se az életkorának." - Dr. Vekerdy Tamás


Tudom, sok tanító egyetért. Jó volna, ha ezek a gondolatok eljutnának olyan emberek fülébe is, akik alkotják az oktatási törvényeket, elvárásokat és követelményeket (nem az iskola tanítói a hibásak a túl nagy elvárások terén).


Köszönöm, hogy elolvastad ezt a bejegyzést.

Puszi: PinkAnyu


Ha tetszett ez a bejegyzés oszd meg másokkal is.

Stresszes vagy? Kapcsolódj ki! Kvízeket, fejtörőket itt találsz: TESZTEK, KVÍZEK

Blogom friss, naprakész Facebook oldala: PINKANYU

A Facebook legpozitívabb csoportja: POZITÍVAN ÉLŐK



Nyitókép és az idézet forrása: Dr.  Vekerdy Tamás hivatalos Facebook oldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Amikor a halálból jöttem vissza - Pink lelkem tükre

  Sokszor azon kapom magam, hogy mosolygok. Csak úgy, látszólag különösebb ok nélkül.