2016. január 21., csütörtök

Ha túlpörgött a gyerek - idegesség helyett foglald le

Nos, korántsem szeretném osztani az észt.


Tuti vagyok benne, hogy mindenkinek van egy bevált módszere arra, ha a gyerek nem aludt ebéd után, túl korán ébredt reggel, vagy vendégségben olyan szinten produkálja magát, hogy az már kényelmetlen, mert előre látod, vázaaprítás vagy virágtörés lesz belőle, ne adj Isten vázaaprításos-virágtörés, és még ki tudja mivel spékelve..

Mondjuk, ha ez egy vendégségbe történik, és te nem szívesen mész oda, akkor jó ötlet az, amikor épp senki sem figyel, megragadni az alkalmat és törni- zúzni a gyerek helyett.. Tuti nem kell oda menned legközelebb! :D :D 

A viccet félre téve, ha már neked is kellemetlen a szitu, látod a nagyi (mondjuk ő a vendéglátótok) is őszebb már, mint valaha..
Vagy a gyermekáldás előtt álló fiatal pár (ha ő a vendéglátótok) rákérdez, hogy gyereketekhez kell e speciális állat-tartási engedély..
netán a társaságban a többi gyermek is kezdi átvenni a "hogyan csináljuk ki a felnőtteket" villámtanfolyamot..
Nos, akkor egyet tehetsz: Foglald le a gyereket!

Pl. egy notesz lapot kilyukasztasz és azon át nézitek a világot, vagy fogsz egy tollat ceruzát, és rajzolod amit mond, viccesen elé tálalod. (nálunk bejön, mert élvezi, hogy bénázok).
Esetleg játékba kezdesz vele, ahhoz nem kell sem kreativitás, sem túl nagy fantázia. Babaöltöztetés, autó tologatás.
Persze, közben el kell mondani, hogy menyire nem szépen viselkedett, apa, anya, nagyi, postás és mindenki szomorú lett, és hozzátenni:
- Nézd, most mindenki milyen boldog, mert szépen játszol. - nálunk ez bejön, és nem érzem úgy, hogy bármi kényszer lenne a gyereken, mert elfogadja, hogy igen "most okos vagyok nagyon", a biztonságérzet helyreáll újra. Látom, amint percről percre megnyugszik.

___________________________________


Ha pedig otthon történik az, hogy szemünk fénye nem akar ebéd után aludni stb... Az én praktikáim ez ügyben:


____________________________________


- Sóliszt gyurma (lehet normál boltban kapható gyurma is)
- falevél festés, falevelekből képek, állatok készítése (ősszel szuper jó)
- sütemény készítés - hidd el, bármit kikever boldogan!
- papírdobozból bármi készítése, házikó, garázs, plüss kutyaház. A cipős dobozon egy madzagot átfűzni, kerekeket rajzolni, és utazhatnak is a játékok, erre pl. kimondottan jó a papír tojás tartó egy hétig ezzel játszott, meg is jegyzete apa: " Ennek a gyereknek tojástartó kell, nem legó."
- takarítás. El sem tudod képzelni, de igen, ők élvezik! Lehet rendezni szöszgyűjtő versenyt. Ma spec. mi porszívóztunk, és igen, ez inspirálta a bejegyzésem. :)
- indítsd el a játék útján. Legóból, fakockából építs bármit, beszéljenek a figurák, az autók, hogy egyre jobban beleélje magát  a kicsi. Aztán, te lépj ki, és ő észre sem veszi, folytatja tovább egyedül. (ez nálunk mindig hatásos)
- olvass neki mesét

pinkanyu-colored-pencils-box

 

_________________________


Amit soha ne tegyél túlpörgött gyerekkel:


__________________________


- te magad is bepörögsz, sőt túlpörgőd őt..
- kiabálsz vele, leszidod, negatív dolgokat mondasz neki. Pl: rossz vagy, buta vagy, nem tudsz jó lenni? - mert azt sajnos végül elhiszi magáról, és úgy is fog viselkedni.
- rendre utasítod. No ezt, ne tedd, ugyanis épp olyan disznóól van a buksijában, hogy a szavaid csak olaj a tűzre. Össze van éppen zavarodva, maga sem érti, mit miért csinál, dolgozik benne a pörgés, a fáradtság.
- TV elé ülteted. Ezt, soha ne tedd! Ha megnyugodott, lehet nézni mesét, persze, de egy izgága bepörgött gyereket ne köss le azzal, hogy a TV-t dugod elé, mert ezt megoldásnak fogja venni, és csökken a kreativitása az önálló gondolatainak száma.. Ugyanis a Tv elé vetíti a filmet, a mesét és nem kell neki kigondolnia semmit. Készen kap mindent.
- nálunk a játszótér nem jön be ilyenkor, ugyanis ott még rosszabbá válik  a fáradtságtól kialvatlanságtól az én gyerekem. Lehet, a tiéd nem, egy próbát megér. ;)

Zárszóként pedig, ha épp túl van pörögve a gyermeked, értsd meg őt. Éld át te is, hogy mit érez.
Beszéljétek meg. Öleld meg. Nyugtasd meg.
Ne vetíts haragot, dühöt az irányába.

Kitartás. Csak az első 40 év nehéz a gyereknevelésből.. :D

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a bejegyzést.

Puszi: PinkAnyu


Ha tetszett ez a bejegyzés oszd meg másokkal is.

Stresszes vagy? Kapcsolódj ki! Kvízeket, fejtörőket itt találsz: TESZTEK, KVÍZEK

Blogom friss, naprakész Facebook oldala: PINKANYU

A Facebook legpozitívabb csoportja: POZITÍVAN ÉLŐK



 Képek: Pixabay



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Amikor a halálból jöttem vissza - Pink lelkem tükre

  Sokszor azon kapom magam, hogy mosolygok. Csak úgy, látszólag különösebb ok nélkül.