2016. június 2., csütörtök

Látogasd meg te is: London, Kew Gardens, a királyi botanikus kert

Kedves barátnőm, Kelemen Enikő szeret utazni.  Enikő írásait itt olvashatod: Régiségvásár , Advent Miskolcon

Útjáról most sem tért haza "üres" kézzel, újabb beszámolóval örvendeztetett meg engem, amit megosztok veletek kedves olvasóim. Szeretettel ajánlom figyelmetekbe Enikő írását:

London... érdekes, pezsgő, igazi multikultúrájú város. A klímája ellenére igyekszem megszeretni, mivel ott él a "gyermekecském" és igen, van is miért szeretni.
Csodálatosak a múzeumai - az igazi értékeket bemutató múzeumok látogatása ingyenes - az épületei, a piacai és a parkjai.

Ma a Kew Gardens,vagyis a királyi botanikus kert lett a kirándulásunk célja. Mivel szeretem tudni, hogy mit látok, ezért a látogatás előtt kicsit utánaolvastam a történetének. Megtudtam, hogy Frigyes walesi herceg és felesége Auguszta hercegné alapították és 1840-től funkcionál botanikus kertként, szóval jó kis múltra tekint vissza. A park területén körülbelül- döbbenetes szám - 70.000 növényfaj él.



Nemcsak botanikus kertként, turista látványosságként, működik, de nagyon fontos tudományos intézmény is. 2003- ban az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. Ezek a száraz tények, de mit látsz ha meglátogatod a botanikus kertet? Szerintem a természet lenyűgöző csodáját.

Bármennyire is sok a látogató, ha itt sétálgatsz megnyugszik a lelked és magához ölel a szépség. Nekem mi tetszett a legjobban? Persze, minden, de hogy mégis kiemeljek pár dolgot..
Először is ott van a csodálatos pálmaház. Maga az épület 1844. és 1848. között épült és leginkább egy fejtetőre állított hajótestre hasonlít. Az 1900- as években kétszer újították fel és 1990- ben nyitott ki újra a látogató, köztök az én nagy örömömre is...csodálatos.
Nagyon tetszett a japán kert, ahol a csodálatos növények mellett a kyotói császári palota 1910- ben épült pontos mása is megtekinthető. Kívül-belül megnézhető az 1631- ben épült Kew palota is. Jó kis móka az az építmény is, ahol a lombok teteje felett sétálhatsz, figyelem kicsit kileng oldalra, úgyhogy mindenki csak saját felelősségre sétálgasson rajta.
Nagyon fontos, hogy a botanikus kert akadálymentes, kerekesszékkel is kényelmesen bejárható. A belépőjegy ára 15 font, négy éves kor alatt ingyenes. a belépőjegyhez kapunk egy térképet és a park területén is több helyen térkép van elhelyezve, ami nagyon megkönnyíti a tájékozódást, valamint kis vonattal is meg lehet nézni a botanikus kertet.. ha jól emlékszem a kis vonat 4 fontba kerül..

Mi autóval érkeztünk, ahol a buszok parkolnak, ott ingyenes a parkolás, de a közeli utcákban csak egy óra parkolás ingyenes, egy óra elteltével fizetni kell! Tömegközlekedéssel is jól megközelíthető, én a metrót ajánlom. A Distrit vonalon a Kew megállóig kell menni onnan pár perc könnyű sétával elérhető a Victoria kapu. 

Gyereknek felnőttnek, csodálatos tartalmas időtöltés, ha valaki Londonban jár érdemes ide ellátogatnia.

/Kelemen Enikő/


Köszönöm, hogy elolvastad ezt a bejegyzést.

Puszi: PinkAnyu


Ha tetszett ez a bejegyzés oszd meg másokkal is.

Stresszes vagy? Kapcsolódj ki! Kvízeket, fejtörőket itt találsz: TESZTEK, KVÍZEK

Blogom friss, naprakész Facebook oldala: PINKANYU

A Facebook legpozitívabb csoportja: POZITÍVAN ÉLŐK



képek forrása: “Kelemen Enikő fotói”


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Amikor a halálból jöttem vissza - Pink lelkem tükre

  Sokszor azon kapom magam, hogy mosolygok. Csak úgy, látszólag különösebb ok nélkül.