2016. március 11., péntek

Közlekedj okosan / gyerekkel is

Nagyon fontos, hogy mi felnőttek figyeljünk a közlekedésnél. És ne csak a gyerekre plusz magunkra, hanem tanítsuk is neki.

Miként csinálom én ezt?
Korántsem vagyok etalon.. És még mindig nem avanzsáltam Szuperanyává sem. :)

Megérkezett a jó idő, a műanyagmotorok virágkora, a rolleres és bicajos száguldás féktelensége.
Tapasztalatból tudom, ha kisüt a nap, a gyerek már pattan is a járgányra, és élvezné a szabadságot, a sebességet, a fantáziájának utat engedve, hogy ő Tűzoltó Sam, Vagy Traktor Tom, Villám McQueen.. és sorolhatnám. Ezek mind, mind jótékony hatással vannak a gyermek fejlődésére. Persze, nekünk sem árt néha egy méteres hatósugárból kilépni a gyermek életéből.

Igen ám, de nincs egyedül az utcán! Ezt a szülő gyermeke boldogságát látva (mert semmi nem fontosabb ennél) szereti elfelejteni... S, ha nem hívjuk fel a figyelmét a picinek a közlekedés alapvető szabályaira, úgy azon túl, hogy lesz egy neveletlen, szófogadatlan gyerekünk, még balesetet is szenvedhet.


Nem tudom elfogadni azt az érvet: "De hát gyerek!" "Ezért gyerek!" "Így tanul!"
Ez tévedés, és kényelmes. A tanulás folyamata, igazából egy gyereknél a mi viselkedési formánk másolása. A Dackor a határfeszegetésből áll, és a hiszti erőteljes idegekre ható folyamatából... :)

Fel kell hívni a gyerkőc figyelmét, hogy jön a néni és bácsi, fiatalabb és idősebb "kivitelben" jön a kutya macska kolbászol random az úton és járdán. Azaz nincsen egyedül! nem csak ő létezik! Figyelnie kell másokra, mint ahogyan mások is figyelnek rá! - no, ez az, amit minden egyes elinduláskor elmondok.
Ha nem járművel vagyunk akkor fogja a kezem, s ha én elengedem akkor mehet szabadon, de ha szólok azonnal meg kell állni, mert anya (apa) vigyáz és figyel nagyon! Ugyanis, ha szólok azért történik, mert baleset veszély áll fent, vagy alakulhat ki.

Ahogy ezt közlöm a gyerekkel? Persze, nem ilyen hivatalosan teszem, de tömören és érthetően.
Ha járművel megyünk motor / roller / futóbicikli esetén:
- Ha szólók állj, akkor stop van! Ha azt mondom gyere vissza, akkor neked vissza kell jönnöd. Ha versenyt futunk, no, akkor mókázhatunk igazán.

Ha gyalogosan indulunk el akkor:
- Ugye tudod, hogy figyelmesnek kell lenned. A kezem mindig fogd, mert vigyázunk egymásra.
Nagyon fontos éreznie, hogy nem csak azért kell szót fogadnia, vagy a kezem fognia, mert lekezelve butának tartom, és én vagyok a nagy ő a kicsi és kész, hanem azért is, mert kölcsönösen vigyázunk egymásra és másokra.
Itt ilyenkor már megadod neki te is a tiszteletet, és azt, hogy egyenrangú felek vagytok. (persze, azért tudja az a gyerek, hogy ki az úr a házban..) És így észrevétlenül megtanítod azt, hogy mindig a biztonságra törekedjen a közlekedés folyamán.

Nagyon fontos, és kiemelnem még azt a cseppet sem elhanyagolható tényt, hogy az anyukák rosszul vannak a boltban a savanyú emberektől, míg ezek a savanyú emberek a kisgyerekes hisztigépektől, akik nem felügyelik a gyermekeiket.
Alap hogy a járművel nem száguldozik a gyerek a boltban, ha ő húzza a kosarat akkor "Figyelj a gyalogosokra Sam Tűzoltó!" - figyelmeztetéssel engedek neki játékteret.
Ugyanis a bolt egy nagy játéktér a gyerek szemében (nem olyan régen voltam gyerek, tisztán emlékszem). Közben folyamatosan figyelni kell, mert megy, mit csinál. Ettől estére te is tuti elfáradsz. :D

Viccesen hangzik, de vannak vezényszavak. Ez amolyan elmélyült gyermek is meghallja típusból valóak: "AUTÓ!" "ÁLLJ!" Tömören, jó hangosan.. :D és ettől, hidd el, nem vagy még állatidomár.
Persze kellenek szankciók is, amik nem üres fenyegetések, hanem mindig be kell hogy teljesüljenek. Pl babpóráz - nálunk bevált, de nem zsarolás alapon kell, hogy működjön.

Sokkal jobb elégedetten mosolyogva, pozitív visszajelzésekkel a szülő felé, és sikerélménnyel a gyerek lelkében hazaérkezni, mintsem mindenhol mi vagyunk a bunkók, neveletlenek, hangosak, esetleg balesetet szenvedő felek..

Mi vagyunk a gyermek szeme, és figyelme, minden esetben, ha a pici velünk van. A mi felelősségünk a gyermekünk testi épsége és élete.

felelosseg.pinkanyu

Ne feledd: a nagyobb gyermekeket megtanítani az alapvető KRESZ-re


Köszönöm, hogy elolvastad ezt a bejegyzést.

Puszi: PinkAnyu


Ha tetszett ez a bejegyzés oszd meg másokkal is.

Stresszes vagy? Kapcsolódj ki! Kvízeket, fejtörőket itt találsz: TESZTEK, KVÍZEK

Blogom friss, naprakész Facebook oldala: PINKANYU

A Facebook legpozitívabb csoportja: POZITÍVAN ÉLŐK



 Képek: Pixabay

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Amikor a halálból jöttem vissza - Pink lelkem tükre

  Sokszor azon kapom magam, hogy mosolygok. Csak úgy, látszólag különösebb ok nélkül.